Man brukar ibland hävda att en QR-kod är som en modern streckkod. Faktum är att det ligger en hel del sanning i detta påstående. För dagens QR-koder har nämligen tagits fram ur ett vakuum i form av ett behov som streckkoder inte kan uppfylla.
Streckkodens historia kan spåra tillbaka till 1960-talets Japan, där landet såg ett stort uppsving i den ekonomiska tillväxten. Stormarknaderna började sälja andra föremål än enbart livsmedel – helt plötsligt sålde de även kläder och andra produkter. Därför ökade behovet av att hålla koll på alla de varor som såldes.
För innan streckkoden uppfanns knappade kassörskorna in varje vara manuellt. Detta tog för står väldigt lång tid och ledde till sjukdomstillstånd såsom karpaltunnelsyndrom. Därför sökte man med ljus och lyckta efter en lösning och hittade sedermera den i form av streckkoder. Men vad har denna historia med dagens QR-kod att göra, kanske du undrar? Läs vidare om ämnet via https://skapaqrkod.nu/.
Från streckkod till QR-kod – så gick det till
Så här gick det till när QR-koden såg dagens ljus:
- Det företag som ligger bakom uppfinningen QR-kod heter Denso Wave. En man vid namn Masahiro Hara arbetade som ansvarig för produktutvecklingen på företaget. Han bidrog till att utveckla en tvådimensionell kod som en vidareutveckling av streckkoden.
- 1994 offentliggjorde Denso Wave QR-koden som uppfinning och den spred sig som en löpeld i företagsvärlden. Detta berodde bland annat på att företaget bakom uppfinningen saknade ett ordentligt patentskydd för sin uppfinning.
- År 2000 standardiserades användning av QR-koder vilket möjliggjorde för användningen av dessa koder världen över. När sedan den moderna smarta mobiltelefonen uppfanns fanns det inte längre några hinder som stod i vägen för de nya digitala koderna!
Så fungerar dessa koder
En moderna QR-kod består av sju delar. Alla dessa delar skapar tillsammans ett pixelerat mönster som i viss utsträckning liknar ett korsord eller dylikt. De olika delarna har ett syfte i form av egenskaper som bestämmer hur koden ska fungera.
Du skannar koden med din smartphone – vissa mobiltelefoner har inbyggda QR-kodläsare i kameraappen medan andra använder sig av separata appar för detta. Det finns mängder med möjliga användningsområden för dessa koder men detta är ett helt annat ämne!