Bygga fritidshus – Vad betyder begreppen?

28 aug

Företag som bygger, anpassar och säljer fritidshus använder generellt vissa begrepp för att förklara de olika husen och vad man som kund kan förvänta sig. Nedan presenteras några av dessa begrepp och vad de innebär.

Nyckelfärdigt fritidshus

Med ”nyckelfärdigt” menas att exakt allt är klart. Köparen får nyckeln och kan sedan gå in i sitt nya fritidshus. I priset ingår därmed exempelvis:

  • Ritningar
  • Montering
  • Installering av dörrar, trappor osv.
  • Installering av värme, vatten osv.

Mycket bekvämt för de som vill ha allt klart – däremot dyrare än om man själv kan tänka sig utföra delar av jobbet.

Klimatskal – Bygg resten själv

Med klimatskal menas att företaget bygger upp stommar, väggar och tak. Dessutom monteras fönster och dörrar. Med andra ord finns nu ett ”skal” som skyddar mot väder och vind. De som köper detta fritidshus kan i princip delvis flytta in. De kan sedan lägga egen tid på innerväggar, tapeter, ledningar m.m. 
Ett sätt att pressa priset och bygga en hel del själv. Men man får då även förvänta sig bo i ”byggdammet” rätt länge.

Totalentreprenad

Om ett företag erbjuder totalentreprenad innebär detta att de tar hela ansvaret för byggnationen. Kunden väljer vilket fritidshus som önskas och därefter tar företaget hand om allt från bygglov och ritningar till byggnation och installation. Alternativet är delentreprenad som innebär att kunden vill ta ansvar för vissa delar, exempelvis el eller vatten.

Anpassa utifrån önskemål

Flera producenter av fritidshus erbjuder sina kunder att anpassa dessa hus ”efter eget önskemål”. Det innebär därmed att dörrar och fönster kan flyttas eller att huset kan byggas spegelvänt. Det är skillnaden mot att köpa ett färdigt nyckelhus utifrån en mall som inte kan justeras.
Det är vanligt att husen kan ses på återförsäljarnas hemsida där även justeringar kan ske av färger, former och placeringar av olika detaljer.

Arkitektritat fritidshus

Det vanligaste är att tillverkare och återförsäljare har ett stort utbud av fritidshus som kunderna kan välja på. Dessa hus kan även anpassas till viss del gällande exempelvis placering av innerväggar, fönster och dörrar. De som vill ha något helt annat får däremot beställa ett arkitektritat hus. I detta fall ritar en arkitekt upp förslag som sedan anpassas till kunden är nöjd. Detta blir däremot betydligt dyrare eftersom ritningar till de valbara husen redan har ritningar att utgå ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *