”Vi stambyter Stockholm”
Med de orden välkomnas besökarna till Stambytesgruppens hemsida. Hur stort är företaget? Hur många anställda har de? Vilka behörigheter finns? Vi presenterar Stambytesgruppen – I siffror.
Anställda – 70 personer
Det som gör Stambytesgruppen unik är att de har ett mycket stort antal anställda – inom olika yrkesgrupper. Här finns allt från elektriker till projektledare och administratörer. När företaget startade var målet att kunna erbjuda all service från samma företag, utan att vara beroende av underkonsulter. Med över 70 experter kan man erbjuda det.
Antal stambyten – ca 2500
På hemsidan anges att ca 2500 stambyten har skett sedan företaget startades 2008. Någon uppdatering av siffran sker inte varje dag men påvisar att det är ett stort företag som har mycket lång erfarenhet av branschen. De flesta stambyten har genomförts i Stockholm då man primärt vänder sig mot denna marknad.
Omsättning – 140 miljoner år 2019
Under 2008 omsatte företaget drygt 2 miljoner och därefter har utvecklingen gått snabbt framåt. Drygt tio år senare är omsättningen 70 gånger större. År 2019 förväntades omsättningen bli 140 miljoner (siffror från december 2019).
250 000 – 350 000 kr per lägenhet
När stambyte genomförs på ett flerfamiljshus beräknas kostnaden bli ungefär 250 000 kr till 350 000 kr per lägenhet. Det innebär att månadskostnaden för lägenheten kan behöva höjas för att täcka avgifterna för höjt lån av bostadsrättsföreningen. Det är bostadsrättsföreningen som är ansvarig för kostnaden. Däremot finns det en kostnad som kan läggas på den boende. När stambyte genomförs avgör bostadsrättsföreningen, eller fastighetsägaren, vilken nivå som badrummet ska återställas till efter renoveringen. Men den boende kanske vill ha finare badkar eller annat kakel. Det är därmed något som bekostas på egen hand.
6 – 8 veckor arbetstid
Stambytesgruppen anger att en stamrenovering tar mellan sex och åtta veckor. Däremot är processen betydligt längre med allt från planering till utförande. Det är dessa veckor som ingrepp kommer ske i lägenheterna och därmed den tid som de boende påverkas av renoveringen i praktiken. De boende kan generellt bo kvar men eftersom man inte kan använda sin egen toalett eller dusch under denna tid väljer många att flytta till någon vän. Men eftersom det alltid erbjuds provisoriska lösningar kan man alltså bo kvar om så önskas.