Vinprovning i Göteborg – Hemma, borta, själv eller med vänner?

25 maj

Med mängder av alternativ finns en vinprovning för alla smaker och tillfällen. I alla fall för de som är över 18 år och tycker om vin… I Göteborg går det exempelvis att gå på digital vinprovning, gå i grupp eller bjuda hem en egen sommelier.

Digital vinprovning

Under coronapandemin växte allt fler digitala alternativ upp. Det innebar därmed att flera företag började erbjuda digitala provningar. Det innebär att en inköpslista på viner skickas ut till personerna i förväg varpå de köper hem de viner som ska provas. Därefter möter de en kunnig vinkännare via exempelvis Zoom eller Skype och får guidning, utbildning och hjälp under hela provningen. Då dessa sker digitalt kan de ske över hela Sverige.

Hyr en egen sommelier

Sommelier är en person som är utbildad inom, och jobbar med, viner. Det är ofta en sommelier som har hand om en vinprovning för att därmed kunna berätta om vinerna, om hur smaker kan kombineras och förklara skillnader.

Ett dyrare, men mycket uppskattat, sätt att ha en vinprovning i Göteborg är att hyra in en sommelier under en helkväll i hemmet. Kombineras detta med även med en egen kock är festen fulländad…

Klassisk vinprovning i Göteborg

Med klassisk vinprovning menas att en mindre grupp personer träffas i en vinkällare, eller restaurang, och får lära sig mer om olika viner samt prova dessa. Det finns ett flertal inriktningar att välja på i Göteborg:

  • Vinprovning och Chokladprovning – Deltagarna lär sig mer om de individuella smakerna samt hur dessa kan kombineras.
  • Vinprovning med mat – Vin är primärt en måltidsdryck. Vitt eller rött vin till fisk eller kött?
  • Vinvandring – Detta innebär att gruppen gör enstaka provningar hos olika vinkällare, restauranger och barer. Därmed får personerna inte bara mer kunskap om viner utan även om olika lokala restauranger.
  • Vin och Lakrits – En lite mer udda kombination – men som är mycket uppskattad hos vissa.
    Historia med vin och mat – Deltagarna får lära sig mer om vin och mat utifrån ett historiskt perspektiv.
  • Vin och ost – En klassisk kombination!

Grupperna är oftast på 8 – 10 personer och bokningar kan ske via företagens hemsidor. En grupp (exempelvis kompisgäng) på 7 – 8 personer kan därmed få gå på en vinprovning helt själva. Är det däremot 1 – 2 personer som bokar en plats kommer detta ske i en större grupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *