Teambuilding och samarbetsövningar – därför är det bra

29 jan

Teambuilding och samarbetsövningar är vanligt förekommande på många typer av arbetsplatser och kan göra nytta i både stora och små grupper. Syftet är givetvis att personerna i gruppen ska bli mer sammansvetsade och lära känna varandra bättre- vilket sedan i sin tur har flera fördelar. Läs mer om fenomenet och tips på några olika övningar nedan.

Vad är syftet med teeambuilding?

Teambuilding och samarbetsövningar är förvisso inte riktigt samma sak men syftet med båda delarna är att skapa en starkare grupp med bättre sammanhållning och samarbetsförmåga. En teambuilding kan lika gärna vara en planerings, eller konferensdag där medarbetare arbetar tillsammans för det aktuella målet men det är vanligt att det även innefattar olika aktiviteter.

Samarbetsövningar är ett vanligt inslag i samband med teambuildings och här går det att arbeta med alltifrån ”lära-känna-övningar” till avancerad problemlösning i grupp.

Tips på enkla samarbetsövningar

Samarbetsövningar har alltså ett gott syfte och kan faktiskt göra ganska stor nytta, oavsett om det gäller en ny grupp eller en grupp som arbetat tillsammans i flera år. Det kan även bidra till viss utveckling där deltagarna lär känna varandra på nya sätt och är även ett tillfälle att dela med sig av olika kunskaper, tankesätt och liknande.

Det finns många bra och roliga samarbetsövningar att hitta på nätet, så som

  • Kommunikation och problemlösningsövning – En lista med en rad olika föremål delas ut till varje grupp. Uppgiften för gruppen är att komma överens om och lista vilka föremål som är bäst respektive sämst. Redovisning av ordningen samt en presentation av hur gruppen tänkt görs i slutet.
  • Tillitsövning – Gruppen ställer sig i en ring och en person går in i mitten. Denne ska sedan falla framåt, bakåt och/eller åt sidan och dom andras uppgift är att ta emot personen. En populär övning som även förekommer i skolor och inom lagsporter och liknande.

Förutom att aktivt genomföra olika övningar finns även andra saker att göra för att skapa bra sammanhållning och samarbetsförmåga i en grupp. En sådan enkel sak som att alla samlas för att äta lunch öppnar upp för härliga samtal som inte behöver handla om jobbet.

Även utanför arbetstid går det att ordna saker – till exempel att hyra en idrottshall en kväll i veckan för att tillsammans spela innebandy eller något annat roligt kan stärka banden mellan medarbetarna. Lagsporter är trots allt också en form av samarbetsövningar och dessutom är det bra med rörelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *