FRÅGOR OM – Stambyte i Stockholm

24 maj

Lär dig mer om stambyte och hur detta sker i Stockholm!

Vad innebär ett stambyte?

Stambyte innebär att samtliga stammar och rör byts ut i en fastighet. Detta utifrån att de blivit så gamla att risken för vattenskador blivit för stor.

Hur lång tid tar det – varför?

Ofta nämns 6 – 8 veckor för att denna renovering ska bli klar. Orsaken till den långa tidsperioden är att det är en mycket omfattande renovering. De stammar och rör som ska bytas ut finns i väggar och golv och nås därmed inte utan att samtliga våtrum helt och hållet rivs ut. Efter detta byts stammar och rör i hela fastigheten varpå våtrummen återställs.

Vad kostar det – vem betalar?

  • Hyresrätt
    Fastighetsägaren betalar för den stamrust som krävs. Mycket ofta genomförs däremot även en kvalitetshöjning av våtrummen vilket gör att fastighetsägaren har rätten att höja hyran. I realitet innebär det att ett stambyte nästan alltid innebär högre hyror för hyresgästerna.
  • Bostadsrätt
    Det är bostadsrättsföreningen som står för kostnaden. Ett riktmärke är 300 000 kronor per lägenhet. De flesta bostadsrättsföreningar i Stockholm behöver låna för att betala denna summa vilket därmed ökar månadsavgiften.

Vilka företag i Stockholm utför stambyte?

Eftersom stambyte är ett stort och komplext projekt är det relativt få företag som erbjuder denna tjänst. Det krävs flera hantverksgrupper så som snickare, VVS-personal, elektriker och matt/platt-sättare. De största företagen har alla dessa hantverksgrupper inom företagets verksamhet medan andra anlitar underleverantörer när de får ett projekt att utföra.

Hur ofta måste det ske?

”Stammar i en fastighet håller i ca 30 – 60 år” / Stambyte.se, Stockholm. Liknande information ger andra företag inom branschen. Ibland nämns 25 – 50 år och ibland 30 – 50 år. Men det visar oavsett på att det är ett brett spann på tidsperspektivet. Det viktiga är att börja kontrollera stammarna efter ca 25 år och sedan kontrollera dem exempelvis vart femte år.

Vad gör en stambyteskonsult?

Vid nästan alla större stambytesprojekt i Stockholm anlitas en stambyteskonsult. Den är en oberoende konsult som kan genomföra behovsanalys och offertunderlag. Underlaget skickas till flera företag i Stockholm som därmed får lämna in offerter. Konsulten är sedan med och jämför offerter och företagens arbetssätt samt besiktar både under arbetet samt efter att arbetet är slutfört.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *