Bredband och fiberleverantörer

26 mar

När det kommer till wifi-lösningar i lägenhet eller hus finns det diverse olika val att ta ställning till. Inte bara ska köpet anpassas utefter fasta eller mobila lösningar, därefter ska olika paket och erbjudanden gås igenom och jämföras. I de fall en fiberlösning står på agendan ska inte bara bredbandslösningen i sig bestämmas, det ska också göras ett val bland alla olika fiberleverantörer. Detta kan vara enklare sagt än gjort för ett otränat öga!

Bredband via fiber

Att välja fiberbaserat bredband är en stabil lösning för att få ett snabbt och välfungerande internet hemma. Att kunna ha fiber är däremot inte en självklarhet, utan beror på om det finns en infrastruktur i bostaden som tillåter transport av detta. Därutöver behövs en router inne i bostaden, som tar emot bredbandet från leverantören och ser till att det går att nå i hela huset eller lägenheten. Som hyresgäst kan man oftast välja bland olika fiberleverantörer själv, men ibland har bostaden ett avtal med en leverantör som alla hyresgäster använder sig av.

Välj rätt bland alla fiberleverantörer

När valet har fallit på fiber och det är dags att kika runt bland leverantörerna är det några olika punkter som kan vara bra att ta i beaktande. Dessa är:

  • Kostnad
  • Hastighet
  • Erbjudanden och rabatter
  • Villkor

Priset för bredband hör ofta samman med vilken hastighet du vill ha, och vilka villkor som gäller. Hastigheten för fiber kan vara upp till 1 000 Mbit/s. Ju fler det är som ska använda bredbandet och ju mer krävande aktiviteter som ska utföras med hjälp av det (exempelvis kräver många onlinebaserade datorspel ofta hög kapacitet), desto bättre bredbandshastighet behövs. Ofta tillkommer dessutom en extra kostnad som startavgift, och därutöver brukar routern betalas separat. Här kan det vara bra att jämföra olika fiberleverantörer, eftersom vissa tillhandahåller prisvärda välkomsterbjudanden. När det kommer till villkor ser dessa ofta olika ut beroende på leverantör. Exempelvis har vissa fiberleverantörer längre uppsägningstid än andra, vilket är en nackdel om det planeras en flytt inom en snar framtid. Dock brukar det finnas möjlighet att ta med sig sitt bredband till nästa bostad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *