Varför medieträning?

25 jul

Medieträning är ett sätt att få dig, ditt budskap och din organisation att framstå i god dager. Det är också ett verktyg i att försöka förstå medielogik- och dramaturgi. Visst kan den som intervjuas komma fram till mycket på egen hand – men med hjälp av en utomstående och erfaren medietränare blir det enklare att identifiera problem och förbättringspunkter.

Medieträning inför en stor intervju

Är det dags för en stor intervju? Då kan det vara en idé att anlita medieträning. Chansen är att du eller din organisation kommer att få mycket exponering, och det gäller att ta vara på tiden. Frågor som man bör ställa sig är bland annat:

  • Vill du presentera något nytt?
  • Vill du kritisera något?
  • Vill du rädda organisationens ansikte?

En etablerad medietränare menar om att man ger ett ärligt och rakt intryck, så kan journalistens kritiska frågor till och med bli till en fördel. Samma person säger att medieträning är att bli bättre på att uttrycka sig ärligt, intressant, kortfattat och tydligt.

Bli bättre på att få folk att lyssna

Med god medieträning kan du bli bättre på att tala så att folk lyssnar. Du kan lära dig hur du kan använda dina ord, din ton och ditt kroppsspråk för att leverera ett budskap så starkt det bara går. En del i att kunna göra det handlar givetvis om självförtroende. Med god medieträning, av någon du känner förtroende för, kommer du att få bättre självförtroende.

Bli bättre på att hantera kritiska och oväntade frågor

Med god medieträning blir du bättre på att hantera oväntade och kritiska frågor, som ju ibland kan komma från journalister. En fördel av att vara mer förberedd är att du får mer självförtroende, vilket gör det ännu lite lättare att hantera oväntade och svåra frågor. Det kommer kanske aldrig att vara enkelt, men visst kan medieträning göra det lite mer smärtfritt.

Mindre risk för felcitat

Om du går in i en intervju utan en klar idé om hur det budskap du vill formulera ska levereras, finns en överhängande risk för felcitering. Om du däremot är säker på hur du ska formulera dig, och kan göra det med tydlighet och självförtroende, behöver du knappast oroa dig för att du ska framstå på ett sätt som du inte önskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *