Så aktiveras larmet vid kamerabevakning

29 sep

Så aktiveras larmet vid kamerabevakning

Med kamerabevakning kan skadegörelse, inbrott och stölder minskas. Men hur upptäcker dessa kameror att larmet ska aktiveras och video börja spelas in? Det finns flera olika tekniker som ofta används tillsammans.

Rörelse – via bildanalys

Det vanligaste är att kamerorna har bildanalys som avgör om någon rörelse sker i bild. När bilden ändras utgår kameran från något har rört sig och larmar. Ett problem är däremot att en kamera med enbart bildanalys kan larma när ljusbilder och skuggor ändras i rummet. Detta exempelvis om en bil med starka lyktor kör förbi utanför fönstret.

Vid avancerad kamerabevakning går det att ställa in hur känslig kameran ska vara för att larma. Detta både gällande rörelse och ljud. Dessutom går det att ställa in olika delar av bilden och dess känslighet för rörelse. På detta sätt kan kamerorna anpassas så att de inte larmar av misstag för ofta.

IR-detektor

En IR-detektor kräver att något rör sig för att den ska bli aktiverad. Detta till skillnad mot bildanalys där ”bilden” bara behöver ändras. Detta kan alltså komplettera bildanalysen.

Ljud

Vid kamerabevakning handlar det ofta om att upptäcka och begränsa skadegörelse eller stöld så snabbt som möjligt. Därmed fyller aktivering med ljud en stor funktion. Vid ett inbrott kan exempelvis en fönsterruta kastas sönder innan de som gör inbrottet kan ta sig in i fastigheten. Detta kan aktivera larmet.

Vad aktiveras vid kamerabevakning?

När kamerorna aktiveras kan skadegörelse/inbrott stoppas via tre vägar.

  • Video

All kamerabevakning innebär att videostreaming påbörjas samt att den person som använder larmets app får notifiering. Oavsett om videon sparas på SD-kort eller molntjänst så finns möjlighet att gå tillbaka och få fram den specifika sekvensen. I vissa appar är det även möjligt göra kortare inspelningar direkt från streaming.

  • Mikrofon

En del kameror har inte enbart en mikrofon som kan känna av och spela in ljud utan även en högtalare som kan användas för att kommunicera utåt med. Därmed kan det vara möjligt att, via appen, prata direkt via högtalaren till de som tagit sig in i bostaden. Är det kopplat till ett larmbolag kan det även finnas möjligheter för dem att påtala att väktare på väg.

  • Väktarutryckning

Det är vanligt att kamerabevakning är en del av ett större säkerhetssystem av larm. Därmed är det även inkopplat till den utryckningstjänst som ingår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *