Behov av assistans – men har inte blivit beviljad än

22 apr

Om du har behov av personlig assistans behöver du själv (eller anhörig) kontakta den kommun du bor i då det är kommunen som först och främst måste godkänna assistansbehovet. Denna sida tar upp en hel del i frågor som rör detta. Men det är inte helt lätt att presentera sina behov och i vissa fall krävs till och med juridisk hjälp. Det vet flera assistanssamordnare som därför även erbjuder sig hjälpa personer som anser sig vara i behov av hjälp men som av någon anledning inte fått detta ännu.

En assistanssamordnare som är aktiv i Göteborg beskriver det med att många behöver hjälpen att driva en juridisk process – för att få den hjälp man egentligen redan från början hade rätt till. Följande exempel är från dem men kan självklart gälla andra samordnare.
Så går det till:

 • Kontakta kommunen först
  Första steget är alltid att kontakta kommunen och få ett utlåtande från samordnaren. I detta utlåtande framgår det varför inte assistans beviljas. Försök i första hand att ändra detta beslut och gör skriftlig överklagan. Om detta inte ger resultat är nästa steg att gå via assistanssamordnare och gå vidare med advokat.
 • Kontakta assistenssamordnare
  Kontakta en samordnare som tydligt anger att de hjälper till med denna tjänst. Det är nämligen inte alla som erbjuder tjänsten som innebär att driva ett fall för att få assistans beviljad.
 • Första kontakten
  Vid en första kontakt träffas man på deras kontor i Göteborg eller hemma hos dig som kund. I vissa fall går det även att lösa första kontakten via telefon. Men generellt brukar det vara lättare att förmedla sitt behov genom att träffas.
  Nu skapar sig assistanssamordnaren sig en bild över behovet och skriver ner detta. I detta läge avgör man även om det är värt att gå vidare i fallet eller om behovet helt enkelt är för litet för att göra det värt att driva.
 • Kontakt med advokat
  Nästa steg är en första kontakt med en advokatbyrå i Göteborg. Även här får behoven presenteras så att advokaten tydligt kan ta ställning till chansen att vinna tvisten. Om bägge parter anser att man bör driva ärendet vidare och avtal skrivs med advokatbyrån. 
Under den tid som ärendet drivs kan anhöriga utföra assistans och skulle personen bli beviljad assistans kan ersättningen för utfört arbete betalas ut i efterskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *